perjantai 1. tammikuuta 2016

Kutsu kävi klinikalle..

Olenkin postauksessa maininnut Odin selän jäykkyydestä. Eläinlääkäri kävi rokottamassa Odin ja tutki selkää karsinassa ja liikkeessä. Ekat sanat oli " Onpas kivikova!", jep kyllähän se kireä on, varsinkin lanneselän kohta. Liikutuksen jälkeen kuitenkin on pehmeä ja vertynyt, jos on ratsastettu pyöreänä tai liinassa liikutusavun kanssa. Eläinlääkäri kuvaili liikeessä selän näin " Kuvitellaan että hevosella on tarjotin selässä, jossa on lasi, lautanen ja ruokailuvälineet, se tarjotin pysyisi paikallaan laukassakin". Odi ei ole aristellut selkää painattessa, antaa nätisti tutkia sen nykyään ja ratsastaessa toki ilman satulaa tällä hetkellä on hyvin liikkumishaluinen eikä protestoi mistään. Tietenkin selkä täytyy nyt tutkia paremmin, kun meidän kotihoito ei enää riitä ja ollaan jämähdetty paikalleen. Jatketaan taas nyt 10 päivän metacam-kuurilla ja normi liikutuksella, ilman satulaa.

Varattiin aika maanantaiksi klinikalle selkätutkimukseen, jossa ainakin röntgenkuvataan selkä ja ehkä ultrataankin. Röntgenissä tutkitaan okahaarakkeet ( kissing spines), onko hankaumaa tms. En voinut olla googlettelematta okahaarakkeista juttua, suoraan sanottuna säikähdin kun tajusin missä ne menee selkärangassa. Haarakkeiden hankaumiin tai kiinni kasvuun kuitenkin liittyy hermokipukohtauksia, ihan kuin hevoselle annettaisiin yhtäkkiä kauhea tälli sähköä, josta hevonen sekoaa täysin ja lähtee menemään kipua karkuun hullunlailla. Odilla on myös hieman notko selkä, muttei pahasti, mutta vaikea selkä. Näihin okahaarakkeisiin liittyviä oireita kuitenkaan ei ole Odilla ollut ikinä, hyvä ne on kuitenkin tarkastaa, tietää muutenkin mitä selälle kuuluu. Toivon hartaasti ettei niistä olisi kyse. Soittelin eläinlääkäreitä läpi ja selitin muillekkin tilanteen, johon he vastasivat ettei kuullostaisi niiltä, enemmän täydelliseltä lihasjumilta, jota meidän fysioterapeuttikin sanoi.
.


Tässä kuva selvennykseksi, mistä puhun. Kuva kopioitu täältä.Eläinlääkärin tarkastama -postauksessani eläinlääkäri kokeili nuo okahaarake välit ja sanoi olevan normaalit. Itse ajattelen myöskin johtuvan edellisestä satulasta, koska oli vain aavistuksen kapea edestä, joka on nyt kipeyttänyt täydellisesti. Edellisellä hevosella manilla, oli selkä vielä pahemmassa kunnossa kuin Odilla tällä hetkellä. Selkä oli kivikova ja silittämällä tunsi plottejakin, tämäkin johtui siitä, että Manin entiset liikuttajat oli käyttänyt vääränlaisia satuloita sillä. Kuntoutinhan Mania ja hieroin sen selkää yli 2 kuukautta. Eläinlääri kuitenkin rauhotteli mua puhelimessa, vaikka hankaumaa hiukan esiintyisikin, se saadaan hyvällä hoidolla pidettyä oireettomana. Kuulemma tälläkin hetkellä kansallisella tasolla on paljon ratsukoita, joilla on tämä sydrooma ja oireettomina.

Maanantaina ollaan fiksumpia, eletään toivossa.

By: Niki

2 kommenttia:

  1. Mikä odilla nyt siis on, tuliko tulokset klinikalta jo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitan huomenna postauksen tästä. Diagnoosi on selvillä.

      Poista