torstai 14. toukokuuta 2015

Eläinlääkärin tarkastama

Eilen mun pitikin kirjoittaa keskiviikon eläinlääkärin käynnistä, mutta kello oli jo niin paljon, etten jaksanut avata konetta kotiin päästyäni ja väsyttikin sopivasti, sänky siis vei voiton. Nyt illasta ehdin kirjottamaan, vieläkun muistan tarkalleen.
Äitini soitti haluamalleni eläinlääkärille ja hyvä niin, hän on hoitanut aikaisemmin Odin riviä ja kaviopaise löydön tehnyt, joten tuttu hevonen hänelle. Aika saatiin suht nopeasti aamulla 10:30, aikaista herätystä jälleen mulle, kun täältä Uudestakaupungista köröttelen Turkuun, vien lapsen hoitoon ja suuntaan tallille. Luulin että aikani ei riitä, mutta pääsinkin tallille jo 10:10. Äitini oli siellä valmiina ja höpöteltiin hetki, kunnes haen Odin käytävälle. Huomasi kyllä taas kun satoi, kaikki hevosen nökötti tarhan nurkissa masentuneena :D Odikin oli perässä raahattavalla tuulella. Lääkäri oli ajoissa, eikä Odi joutunut kauaa seisoskelemaan turhaan. Eläinlääri tuli raspaamaan hampaat, tutkimaan selän, silmät ja jalat, sai infulenssarokotteen ja uusittiin varmuuden vuoksi jäykkäkouristus. Kerroin myös epäilystäni Headshakerin sydroomasta, kun tamppaa, viskoo ja nyppii päätänsä.

Elina aloitti Odin päästä tunnustelemalla ja painelemalla pisteitä ja kertoikin heti että leukanivelet on jännittyneet/jumissa. Tämän jälkeen siirtyi tunnustelemaan koko kroppaa ja selkää varsinkin. Odi aristi sään ja lapojen välistä ja keskiselkää voimakkaasti. Elina käski tuoda satulan näytille ja katsoi vähän sen sopivuutta. Meillä käytössä ollut Kieffer Bonn GB. Tunnusteluiden ja kokeilun perusteena hän totesi, epäsopiva. Odi on kerännyt todella paljon lihasmassaa selkään ja öhhöm, hieman heinämasuakin tullut, joten satula ahdas edestä, jonka vuoksi lapojen lihakset on kipeytyneet ja muutenkin jäänyt kapeaksi. Satula siis vaihtoon ! Selkään Elina laittoi akupunktioneuloja 6kpl, lihasten rentoutumisen vuoksi. Pukittelun syykin löytyi tästä, vaikkakin ei joka ratsastuskertana olekkaan pukitellut. Takajalat oli ok.
Odi oli jo hetken ollut rauhoitettuna valmiiksi. Elina otti raspaus vehkeet esille. Rapsuttelin ja juttelin tällä välin pojalle ja naputtelin turvalle, ettei ihan riimunnarujen varassa roikkuisi. Elina otti riimun pois päästä ja asensi, en tiedä hienoa nimitystä tälle, mutta kutsutaan nyt vaikka raspausriimuksi ja asensi päähän. Odi hieman hätkähti kapistusta pöllyissä, mutta taas vajosi omaan maailmaansa. Suusta löytyi hammaspiikkejä reilusti, ei tullut yllätyksenä. Jatkojohto ebisodin aikana, Odi alkoikin yhtäkkiä heräilemään ja hätääntyi, mutta sain pidettyä kiinni ja hyssyttelemään ja Elina laittoi uuden rauhoittavan. Tämän jälkeen raspaus hoitui mukavasti ja pojalla oli leegot kunnossa. Raspaus väliksi tuli vuosi.
Tämän jälkeen raspausriimu otettiin pois, putsattiin raspausvehkeet ja laitoin Odin kiinni omasta riimusta. Vielä ne rokotukset laitettiin ja silmät tutkittiin Headshakerin varoiksi.

Odi sai viikon metacam kuurin 1 x pv, selän vuoksi, viikko ratsastamatta, mutta saa liina liikuttaa ja kaikkea muutakin touhuta. Rokotuksen takia 3-4pv kävelyä, hevosen ehdoin, jos on kipeä sen jäljiltä, silmät ja jalat ok. Headshakerin oireita on, mutta on lievää, joten sitä ei diagnosoida. Loppuraportti tulee postissa ja rokotuskortti.

Odi kiittää lääkäriä ja heräilee loppu päivän karsinassa.

By: Niki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti