perjantai 9. elokuuta 2013

Toistaiseksi selvittiin säikähdyksellä.

Tänään sain tietää että Odi ei voi kovin hyvin, makoilee ja nousee ylös, syö omat jätöksensä ja on toistanut tätä samaa rituaalia koko aamun. Lähdin sitten kaverini kanssa kohti Lietoa hetimiten kun puhelu oli päättynyt ja matkalla aloin valmiiksi soittelemaan eläinlääkäreitä läpi joista sain ohjeet  miten toimia ihan ensimmäiseksi. Odin oireethan viittasivat ähkyn merkkeihin, se nyt oli jo selvää alunalkaen. Paikalle päästyämme Odi seisoskeli nurkassa uupuneen näköisenä, ja oli kuulemma juuri noussut seisoskelemaan kun päästiin kääntymään pihallepäin. Suitsien laittaminen oli työn takana kun Odi ei ollut halukas avaamaan ollenkaan suuntaan, vaikka yleensä avaa nätisti, mutta nyt ei. Aikani yritin, kunnes painoin suunpielistä, että joutuu vähän pakosta raottamaan suutaan auki ja ottamaan kuolaimet. Lähdettiin kävelemään tietä pitkin kohti naapuritallia, josta vuokraan kenttää. Kun päästiin pihalle Odi jämähti paikalleen ja päästi kamalan pierun, jonka jälkeen hevosesta huomasi kuinka olo helpottui, mutta jatkettiin kävelemistä sitten kentällepäin. Kentälle päästyämme annoin kaverin talutella Odia ympäriinsä, kun halusin taas soittaa eläinlääkärille ja kertoa tämän hetkisestä tilanteesta ja hän kehotti vielä jatkamaan kävelemistä kunnes Odi saisi kakattua. Kakkaa ei kuulunut, vaikka oltiinkin jo reippaasti kävelty yli puolituntia. Tässä kohtaa aloin itse jo turhautua ja varautumaan tilanteeseen kutsua eläinlääkäri paikalle tutkimaan Odi tai ehkä jopa viemään klinikalle letkutettavaksi. 
Suolistoäänet kuului hevosen edestä katsottuna vasemmalta puolelta tosi hyvin ja oikealta puolelta kuului huminaa, mutta kuului kuin kuuluikin. Takaisin kotitallille vain ja seuraamaan tarha käyttäytymistä. Tarhaan päästyämme kun sain suitsen pois päästä ja riimun päähän, Odi ryntäsi omaan "vessa nurkkaukseensa" ja teki samantien jätökset, tässä kohtaa huokaisin jo helpotuksesta että sai aikaan mitä pitikin ! Kävin äkkiä sitten siivoomassa tarhan, ettei Odi nyt söisi jätöksiään. Käyttäytyminen muuttui kuin sormia napsauttamalla ja hevonen joka oli kipeä tunti sitten, käyttäytyy taas aivan normaalisti :)Kävin vielä illemmalla uudestaan kävelyttämässä Odin. Oliko tässä sitten kyseessä vain ettei ilma päässyt ulos, joka sitten tuotti ahdistusta suolistossa? Vai oliko sittenkin kyseessä alkavan ummetusähkyn tai vatsakrampin oireita ? Ken tietää, pääasia nyt on että Odi muuttui kävelyn jälkeen normaaliksi ja toivottavasti ei jatkossa tätä enää tapahtuisi.
Sitten jäi vaivaamaan vielä miksi Odi syö kakkaasa? Eli onko vatsassa sitten paljon hiekkaa ? Huomenna yritän tehdä ns. " hanska testin" eli laitan kylmää vettä läpinäkyvään pussiin Odin kakkaa sinne ja roikkumaan jostakin. Tällä näkee sen että kuinka paljon kakasta irtoaa hiekkaa pussin pohjalle ja siitä sitten lähdetään taas ratkomaan asiaa eteenpäin. Jos hiekkaa on paljon niin harkitsen psyllium kuurin aloittamista, mutta ensiksi kokeilen piimää ja katsotaan miten rauhoittaa suolistoa ennen kuin laksotan Odin ja tämän jälkeen vasta mietin tota psylliumin kuorta. Yrtti on todella vahvaa ja turvottaa vatsaa paljon ja pahimmillaan suoli voi revetä. Siksi tämä on viimeinen oljenkorsi, joka on kuitenkin suosittu hiekanpoistoon ja toiminut. Mutta asia kerrallaan ja myöskin luulen että ruokavalion vaihtokin voi olla poikaa.

Tässä Odi ensimmäisen liikutuksen jälkeen ;)


By: Niki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti