maanantai 14. lokakuuta 2013

Klinikka reissu..

Tämä postaus tulee liittymään edelliseen sänkkäri treeni postaukseen, en viitsinyt kirjoittaa samaan, koska postauksesta olisi tullut yyber pitkä ! Halusin välttämättä saada kaikki sänkkäri kuvat mahtumaan postaukseen.

Sänkkäri treenien jälkeen hoidettiin Odi ihan normaalisti, jalkojen tarkistus ja linimentit koipiin ja Fannin ja Nossen seuraksi, mussuttamaan heiniä. Henna heitti mut kotiin ja ehtisin vain heittämään avaimet keittiön pöydälle ja lösähtämään sohvalle ja avaamaan telkkarin ja hetken silmäilemään, kunnes puhelin alkoi soimaan. Sitä tonkisin viltin alta ja soitto tuli tallilta. Vastasin normaalisti iloisena " No moikka!" tervehdys puhelimen toiselta puolen ei ollut iloinen vain vaisu.. Odi on kolmijalkainen, poikittais haava kintereen alapuolella ja tirskuu mätää.. Tässä kohtaa menin aivan sanattomaksi, en tiennyt mitä sanoa/tehdä, menin ihan lukkoon.. Tallinomistajan tytär ja hänen isänsä oli raahannut Odin väkisin karsinaan, jossa pikku matka oli kestänyt puolituntia ja haalealla vedellä huuhtelivat jalkaa, kunnes mädän tulo loppuu ja ensiavuksi oli pistäneet petadine hauteen. Multa kysyttiin tulenko tallille vai riittääkö että eläinlääkäri kutsutaan ja mulle inffotaan jälkeenpäin ? En miettinyt hetkeäkään, vaan äkkiä avaimet kouraan, takki niskaan ja autoa kohti korttelin päähän. Tällä aikaa tallinomistajan tytär soitti päivystävälle eläinlääkärille ja käski tulla paikalle arvioimaan tilannetta. 

Ehtisin tallille ennen lääkäriä, vaikka turun keskustasta asti ajoin Lemuun, ja päivystävä eläinlääkäri tuli ihan lähialueelta. Jätin auton tallin talon eteen, ja pikakävelyllä kohti Odin tallia, ihan selvästi tuskissaan oli. Purut oli karsinan seinustalta kuovittu keskelle karsinaa.. Kurkistelin laitojen yli millaisesta haavasta on nyt kyse, mätää ei enää valunut, eikä myöskään punoittanut, mutta koko kinner oli jalkapallon kokoinen ja Odi piti jalkaa ylhäällä koko ajan. Tässä kohtaa kirosin mielessäni ja odotin kuumeisesti lääkärin tuloa..
Kun lääkäri saapui pihalle ja tuli tutkimaan jalkaa ensin vain katsomalla ja mittasi kuumeen, joka oli onneksi normaali ja Odi ressukalla tärisi kaikki muut jalat niin paljon lihasten jännittämisestä, hyvä kun jaksoi olla pystyssä, meinasikin välillä kaatua, mutta onneksi karsinan seinät avittivat pysymään pystyssä. Seuraavaksi lääkäri meni karsinaan tunnustelemaan haava aluetta, joka ei onneksi ollut kosketusarka ja klippasi haavan ympäriltä karvat pois, varoen haavaa. Haava puhdistettiin uudelleen ja antoi Odille piikillä kipulääkettä. Lääkäri osannut sanoa, kuinka sydä haava on, mutta pahimmillaan kun on nivelen päällä, niin voi olla nivelhaava..Tässä kohtaa meinasi tulla tippa linssiin, tiedän tasan tarkkaan mitä se merkitsee jos jalan niveleen tulee vamma.. Lopuksi hän kehotti huomenna (eli tänään) aamusta soittamaan klinikalle ja varaamaan akuutti ajan ja hän pisti kintereen pakettiin.Tämän jälkeen lääkäri kirjoitti mulle ruutupaperiin kaikki tarvittava tieto huomiselle klinikka käynnille, että mitään ei jää kertomatta ja antoi mulle 6 pkt Equibactin antibioottia, jota annetaan aamuin ja illoin, puolituntia ennen ruokailua. Vielä käski klinikalla ottamaan nivelnestenäyte. Kun lääkäri siitä sitten lähti kiitosten saattelemana, annoin heti yhden tuubillisen antibioottia menemään. Odi oli jo paljon rauhallisemman ja virkeämmän oloinen, kun suurin särky oli lakannut jalasta.
Tässä kohtaa aloin soittelemaan traileria huomiselle päivälle ja kuskia, noh ne löytyikin sopivasti onneksi, eikä tarvinnut sen enempää etsiskellä.

Aamulla herätyskello soi jo 6:15 ja pomppasin poikaystäväni kanssa ylös, kun olin luvannut olla tallilla jo klo 7:00. Kun päästiin tallille annoin taas antibiootin Odille ja rapsuttelin, ja jee Odi on taas nelijalkainen otukseni <3. Kun kello oli 7:45 soitin sekunnilleen klinikalle ja kysyin vapaita aikoja, ja onneksi aamulla ei ollut ollenkaan kiirrettä, joten sinne vain kun päästään. Huokaisin helpotuksesta, että munkin kohdalla käy tälläinen munkki, että asiat järjestyy. Ilmoitin trailerin omistajalle ja kuskilleni aikataulusta ja sen mukaan edettiin. Tässä välissä heitin tallin ponin tarhaan ja lähdin kuskia vastaan. Kun koppi oli saatu, olimme n klo 10:00 klinikalla, eipä siinä sitten mitään Odi trailerista ulos ja sisälle. Klinikalla oli vain yksi sillä hetken meitä ja mut käskettiin laittamaan Odi siksi ajaksi karsinaan odottelemaan vuoroaan ja sillä aikaa täytin esitietolomaketta, kun en ole ennen joutunut klinikoilla käymään ja Odi ei ole Turun alueen klinikoiden tietokannassa. 

Odi odottaa omaa vuoroaan

Toisen hevosen röntgen oli saatu valmiiksi, niin lääkäri ehti ottamaan Odin tarkastukseen tässä välissä. Hoitajat ottivat ensin eilisen sideharsot pois, mätää oli tullut vielä yön aikana harsoihin ja puhdistivat kunnolla haavan. Odi ei vielä tässä kohtaa ollut saanut mitään rauhoitetta vaan nökötti mun kanssa paikallaan oikein nätisti, ehkä se tiesi että apua saadaan koko ajan. Lääkäri määräsi Odin myöskin röntgen kuviin ja antoi rauhoittavan piikin, tätä ennen käytiin ulkona katsomassa mikä on ontuma-aste ravissa, tuloksena oli 3/5. 10min kuluttua Odi oli niin pöllyissä että yritin pitää riimusta kiinni ettei pää laskeudu ihan lattia tasolle, muuten koko hevonen kierii maassa :D Käveltiin röntgen karsinaan ja sain myös itse suojakamat päälleni, kun pidin odista kiinni. Kuvia otettiin yhteensä 5 kpl, joka kuvakulmasta ja lääkäri tuli katsomaan kuvat koneelta. Kaikki näytti tosi hyvältä, paitsi pienen pieni vaalean harmaa pläntti ilmestyi kuvaruudulle, jonka jälkeen lääkäri sanoi että joku pieni hippunen siellä on, mutta se ei haittaa missään nimessä Odin käyttötarkoitusta ja ei liity haavaan ja mätään mitenkään, koska on haavan kohtaa syvemmällä ihon alla. 
Tämän jälkeen odoteltiin Odin kanssa n 20 min ja pyysin tässä välissä poikaystävääni pitämään Odista kiinni, että haluaisin käydä tupakalla nopeasti ja ilmoittaa tästä lähimmilleni. Pääsin ja soitin ja palasin taas rapsuttelemaan Odia ja juttelemaan sille. Lääkäri sanoi että haluaa vielä ottaa ultraäänen haava kohdasta ja tarkistaa nivelten kunnon. Tämä alkoi jännittämään ihan kamalasti mua ja taas aloin pelkäämään pahinta.. Nivelet kunnossa ja niveleen ei ollut kertynyt yhtään nestettä. Jes! Pelkoni oli samalla hetkellä poissa !

Salakuva kun lääkäri otti ultraääntä jalasta
Lääkäri totesi tähän että jalka on luista ja nivelistä kunnossa, mutta mistä lie saanutkin tollasen haavan ja käski hoitajien tehdä kirurgisen haavan putsauksen. Tämän jälkeen Odin jalka paketoitiin kokonaan ja rauhoitusainekkin alkoi häviämään ja Odi oli palannut maan päälle, mutta edelleen rauhallisena :) Odi karsinaan ja jäin odottelemaan vakuutusyhtiötävarten lausuntoa klinikka käynnistä, hoito-ohjeista ja tietenkin laskusta, joka ei loppu peleissä ollut niin suuri kuin kuvittelin ! Todella kohtuun hintaisen lottokupongin antoivat käteen :) Kiittelin kovasti ja lähdettiin hakemaan Odi ulkokarsinasta ja takaisin koppiin ja nokka kohti tallia !


Mun reipas potilas<3


Odi sai nyt lääkäriltä lisää harsoja, siteitä, putsaus ainetta ja samaa antibioottia, mitä päivystävä eläinlääkärikin myönsi ja tottakai sairaslomaa :) 

By: Niki


2 kommenttia: