keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Odin ruokintaa ja liikutusta nykyään

Odi söi ennen litran yhteensä päivässä Dodson & Horrell Build up Conditioning Mix:ä, mitallisen biotiinia ja dl rypsiöljyä. Ruoka oli tarkoitettu enemmän siihen, että Odi saisi massaa kerättyä suhteellisen nopeasti, kun laihtui viime laidun kaudella rajusti. Tällä sain Odin taas hevosen näköiseksi ja kylkeen vielä liikutusta kevyesti, jota nostettiin sitä mukaan miten Odi jaksoi liikkua. 


Kuva ja teksti lainattu http://captainstore.fi/perusrehut.html
Build-Up on suunniteltu hevosille ja poneille, joiden lihasmassaa halutaan kasvattaa kontrolloidulla tavalla. Samalla halutaan kuitenkin välttää mahdolliset liikaruokinnan aiheuttamat ongelmat. Tälläisia ovat mm. erilaiset ruuansulatushäiriöt sekä hevosen kuumeneminen, syötettäessä kovin energiapitoista ruokaa. Build-Up rehu sisältää hitaasti energiaa vapauttavia ja mikronisoituja raakaaineita, helposti sulavia kuituja, öljyä sekä vitamiineja ja kivennäisiä. Build-Up sisältää myös yea-sacc hiivaa, joka edesauttaa pieneliötoimintaa suolistossa, ja siten parantaa ruuansulatusta. Saatavana sekä mysli että pelletti muodossa. Sopii erityisesti talvikaudelle, jolloin hevoset helposti menettävät massaa ja tarvitsevat enemmän energiaa!

Olin juuri tyhjentänyt Build-up säkin Odin ruokalaatikkoon ja heittänyt pussin roskikseen ja tallin toinen omistaja oli lueskellut pussia ja kysynyt miksemme vaihda ruokaa Criollon Top:n? Miettisin että miksei, koska olin miettinyt muuta ruokintaa Odille, koska Build-up:a en perjaatteessa tarvitse, kun rupesi jo lihottamaan Odia. Tallille tulee joka kuukausi kuorma kyseistä rehua. 

Kuva ja teksti lainattu http://www.criollo.fi/index.php?show=tuotteet
Criollo Top on kotimainen, tarkkaan suunniteltu kauraton täydennysrehukilpa- ja harrastehevosille, joka sisältää oikeassa suhteessa KAIKKI hevosesi tarvitsemat kivennäiset, hivenaineet, vitamiinit ja aminohapot. 
Criollo Top -rehun lisäksi tarvitset hevosellesi vain kauraa, heinää, suolakiven ja vettä.


Päätimme äitini kanssa kokeilla tuota, syötin ensin puolet normaalisti Build-up:a, kunnes vähitellen lisäsin Criollonia joukkoon eli puolet ja puolet. Tähän mennessä Odin käytös ei ollut muuttunut ja vatsakin toimi hyvin, eikä oireillut. Päästiin siihen asti kunnes Criollon:a meni litra päivässä ja annettiin puoli litraa kauraa. Odi sai järkyttävästi virtaa ja pukkeja oli sadellut ja hirveen säikkynä. Tiesin jo, että on kaurasta johtuvaa, joten kauraa otettiin hetkellisesti pois. Perjaatteessa Criollon toimii kauran kanssa, niinkuin tuote kuvauksessakin sanotaan, joten kun Odi oli lopettanut virran keruun, niin kokeiltiin antaa vain kourallinen sekaan. Lopputulos oli vieläkin sama, Odi edelleen veti omaa show:ta treeneissä. Kaura pois kokonaan siis.

Criollon on sopinut ja antanut enemmän energiaa kuin Build-up. Odi jaksaa paremmin ja kauemmin työskennellä.

Ruokinta nyt:

Aamu:

0,5 l Criollon Top
7,5 ml Biotiini

Ilta:

0,5 l Criollon Top

+ porkkana paloja, leipää yms

Odi liikkuu nyt 5-6 krt viikossa. Koulua vielä Odilla mennään enemmän ja hypätään mielenvirkistykseksi 1-2 krt viikossa. Maastakäsintyöskentelyä on treenattu myöskin, ainakin silloin kun olin raskaana, kun en päässyt mahani kanssa selkään, enkä halunnut ottaa mitään riskejä.
Ennen Odia joutui hoputtamaan hirveästi liikkumaan liinassa. Tästäkin jo huomasi, ettei sen kanssa ole paljoa työskennelty liinassa, joka on mun mielestä hevosen koulutuksen perusta, joten otin sen työn alle. Nykyään ravi ja laukka nousee pelkästä äänestä ja samoin hidastaa käynnille tai raville näin ja nostaa jopa hyvällä päivällä käynnistä suoraan laukan. Äänellä saan myöskin lisättyä tempoa, jos Odi hölkyttelee ja ihailee maisemia. Juoksutuspiiskaa pidän silti mukana, joka toimii välillä hyvänä muistutusvälineenä.

Henna ja Odys 2014 Kesä

Emilia ja Odys 2015 Huhtikuu
By: Niki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti